×

Illyés Multidiszciplináris Konferencia

Az Illyés Multidiszciplináris Konferencia (IMK) az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium egyik szakmai rendezvénye, amit a Szakkollégium tagjai és a Szakkollégium Rendezvényszervező kurzusának aktuális hallgatói 2015 óta minden évben megszerveznek. Ezen a konferencián ma már az ország különböző szakkollégiumaiból, különböző tudományterületekről érkeznek hallgatók, hogy bemutassák kutatási munkájukat. Alapötletét az adta, hogy észrevételünk szerint meglehetősen kevés lehetőség nyílik a klasszikus tehetséggondozás keretein belül tágabb szakmai térben tudományos diskurzust kialakítani, annak ellenére, hogy ez több szempontból hasznos volna.

Az IMK egyedülálló módon járul hozzá a kutatók első lépéseinek és kezdeti tapasztalatszerzésének megkönnyítéséhez, hiszen az itt kapott visszajelzések különböző szakterületek képviselőitől érkeznek. Így könnyen lehet, hogy hozzászólások formájában új nézőpontokat és addig nem látott kapcsolódásokat vehet észre a szerző, netán új inspirációt kap témájához. Ezen felül a résztvevőknek lehetőségük nyílik a tudományos munkával kapcsolatos saját élményeik megvitatására, elősegítve ezzel a tudományterületek közötti információáramlást.

A rendezvény folyamatosan fejlődik: egyre több előadó jelentkezik, akik egyre több hallgatónak mutatják be témáikat, egyre jobb hangulat közepette. Ebben a fejlődésben igazolva látjuk az ötletet, ami első alkalommal életre hívta a konferenciát. Fontosnak tartjuk, hogy időnként meghallgassuk a magunk területétől távol eső kutatások eredményeit, tanulságait is, hiszen ezáltal nem csak saját perspektívánk, de maga a tudomány is színesebbé válik.

Legutóbb 2018. május 5-én zajlott az IMK, melyen rendkívül színvonalas előadásokat hallhattunk különböző tudományterületekről. Idei főszervezőnk Pitlik László volt, aki nemcsak a háttérben mozgatta a szálakat, de a konferencia házigazdájaként is helytállt. Ezen az eseményen képviselt minket először nyilvánosan új igazgatónk, Varga Katalin, ugyanis ő nyitotta meg a konferenciát. Külön örömünkre szolgált, hogy nem csak fővárosi egyetemekről érkeztek előadóink, hanem vidékről egyaránt. Szakkollégiumunk tagjai közül Balla Attila adott elő, illetve alumnus tagunk, Horváth László. A konferenciát családias hangulat és inspiráló diskurzusok jellemezték, igazán kellemes volt hallgatóságként is részt venni az eseményen.

Rendhagyó alkalommal az idei konferenciát egy olyan kerekasztal zárta, melyre különböző szakkollégiumok képviselőit hívtuk meg, hogy közösen megvitassuk a szakkollégiumok közéleti szerepvállalásával kapcsolatos gondolatainkat és megosszuk egymással a tapasztalatainkat. Megtisztelt minket részvételével a Bibó István Szakkollégium, az Eötvös József Collegium, a Rajk László Szakkollégium és a Társadalomelméleti Kollégium.

Úgy gondoljuk, hogy összességében egy sikeres és hiánypótló eseményt tudhatunk magunk mögött. További képek és részletes program a Facebook-eseménynél: https://www.facebook.com/events/365896267257791/