×

Önkénteskedni menő?! avagy az Illyés Sándor Szakkollégium új műhelye

A 2016-os év több szempontból is maradandó élményeket hozott az Illyés Sándor Szakkollégium életébe. Elsősorban azért, mert a szakkollégium hamarosan a 10. évi évfordulóját ünnepli, és ennek köszönhetően (valamint egy lelkes szervezőnek) újra elindult a társadalmi felelősségvállalás projektünk.

Blaskó Lili saját ötlete és elképzelése alapján valósította meg ezt a programsorozatot a 2016-os őszi félévben, aminek olyan nagy sikere lett, hogy a tavaszi félévben kurzus is indul erre épülve. Lili az ELTE TÓK Óvodapedagógus szakán végzett, szeptembertől pedig folytatta tanulmányait az Ifjúságsegítő felsőfokú szakképzés keretein belül. Számos díjjal jutalmazták szakmai munkáját egyetemi évei alatt: elnyerte a Dr. Padányi-Frank Antal díjat, és első helyezett lett a Kar Tudományos Diákköri Konferencián. Oszlopos tagja a szakkollégiumnak, hiszen már évek óta segíti annak működését, és fejlődését. Életre keltett egy aktív stábot, akik rendszeresen részt vettek a rövidebb és hosszabb távú önkénteskedésekben. Az ő koordinálása alatt futott minden akció, amit a félévben véghez vittünk. A különböző projektekben egy-egy koordinátor segítette a munkát.

A hosszabb távú akcióink közé tartozott a ruhagyűjtés, ételosztás és a Bódvabox. Ezek nagy részét nyitott programokként hirdettük meg, így olyanoktól is érkeztek felajánlások, akik nem szakkollégiumi tagok. A tél közeledtével fontosnak tartottuk, hogy minél több emberhez és minél hamarabb jusson el egy-egy meleg, jó állapotú ruha, amellyel hozzájárulhatunk életkörülményeik könnyítéséhez. Hónapokon keresztül gyűjtöttük a ruhákat a rászorulóknak és egy gyermekotthon lakóinak. Az akció sikerrel járt, hiszen 15 zsák ruha gyűlt össze. Az elszállításban pedig az alumni tagjaink is segítettek.

Az ételosztásban és ételkészítésben is nagy szerepet játszottunk. Egy civil szervezet, a Food not Bombs kezdeményezte ezt a projektet, amihez csatlakoztunk. Egy vasárnapot töltöttünk a helyszínen, ahol segítettünk elkészíteni a meleg ebédet (zöldségpucolástól kezdve egészen az ételek kiosztásáig). Ezen kívül nem csak közvetlenül a helyszínen tevékenykedtünk, hanem ételes dobozokat gyűjtöttünk, és azt szállítottuk el a szervezetnek.

Fontos projektünk volt továbbá a Bódvabox, amellyel Bódvalenkén élő, halmozottan hátrányos helyzetű roma családok és gyerekek számára adományoztunk. A név onnan ered, hogy egy cipősdobozba gyűjtöttünk szükséges eszközöket, aminek egy kisgyerek örülne (ékszerek, játékok, szaloncukor), vagy olyan termékeket, higiéniai kellékeket, amelyeket egy család is fel tud használni (pl.: fogkrémek, nedves törlőkendők, szappanok).

Két rövidebb távú kezdeményezésünkön inkább a helyszíni segítség volt meghatározó.

Októberben részt vettünk az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Mindenki segít napján, amit már nem első alkalommal szerveztek. Ezen a napon több hely közül is lehetett választani, hogy hol szeretnénk segíteni (pl.: állatotthon, idősek otthona, óvoda). Évek óta együttműködünk a karral, és a későbbiekben is szeretnénk megtartani ezt a közeli viszonyt.

A rászoruló emberek mellett ugyanolyan fontos számunkra az állat- és környezetvédelem is. Ezért még a hideg idő beállta előtt úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a Budaörsi Állatmenhelyen élő kutyusokat, így egy novemberi vasárnap délelőtt kimentünk és több kutyát is megsétáltattunk. Elég népszerű volt tagjaink körében ez az önkénteskedési forma, így sokan segítettük az állatmenhely munkáját. Szerintem mi még jobban élveztük, mint a kutyusok. Sokat nevettünk, és futottunk, mert minden kis négylábú élvezte a szabadságot, és jobbra-balra, össze-vissza kalandoztak a póráz végén. Egy nagy rét állt rendelkezésünkre, hogy kivigyük az állatokat, és arra mehettünk el felfedezőútra, amerre csak jónak láttuk.

Szerencsésnek érzem magunkat, hogy ennyi ügyet tudtunk szívvel-lélekkel támogatni ebben a félévben. Liliék pedig szeretnék folytatni a “munkát”, hiszen bőven van még tennivaló. Éppen ezért egy kis motivációként a tavaszi félévben indulni fog egy 2 kredites szabadon választható (ISSzK) kurzus, amely erre a pillérre épül. Ennek Lili lesz a felelőse, és amit pedig például nyújtani fog: önkéntes projektek szervezése, az önkénteskedés jogi háttere, felhasználási lehetősége a álláskeresés során stb.

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk köszönetet mondani minden szervezetnek, akik lehetővé tették, hogy kipróbálhassuk magunkat, és megtapasztaljuk, milyen feltétel nélkül segíteni másokon/másoknak! Ami pedig a legfontosabb, hogy óriási tisztelet azoknak, akik szívesen önkénteskedtek, közreműködtek, lelkesen vetették bele magukat ruhagyűjtésbe, kutyasétáltatásba vagy akár ételosztásba, és ezt a listát még sorolhatnám a végtelenségig. Támogatásukért, adományaikért hálás köszönetet, mosolyt kaptak, aminél szerintem nem is kell nagyobb ajándék!

Ivi