×

Középiskolások Szabadegyeteme

 

 

A Középiskolások Szabadegyetemének ötlete (akkor még Nyári Egyetem néven) 2009-ben merült fel a Bibó István Szakkollégium és az Illyés Sándor Szakkollégium néhány tagjában a Társadalmi felelősségvállalás apropóján. Célközönsége azok a középiskolás fiatalok, akik még nem tudják pontosan, hogy merre szeretnének tovább tanulni, de azokat is szeretettel várjuk, akiknek már határozott elképzelése van a pályáját illetően. Mindkét „típusú” diáknak tud adni a tábor.

 

A tábort először 2010 nyarán rendezték meg 14 résztvevővel, 9 szervezővel és 5 tudományterülettel. Idén, 2017-ben várhatóan 50-55 táborozó, 25 szervező és 15 tudományterület képviselteti magát. A program sikerességét mutatja az is, hogy az eredetileg 5 naposként indult tábor ma már 7 naposra nőtte ki magát. A tábor szervezésében kizárólag egyetemi hallgatók vesznek részt, azonban az eredeti ISSZK-Bibó csapat kiegészült több magyarországi egyetem különböző karjairól (BCE, BME, Károli, SOTE) érkező egyetemistákkal.  

 

A tábor alapvetően két fő részből áll: egy szakmaiból, amelynek keretében a diákok előadásokon és szekciókon vehetnek részt, illetve egy közösségépítő programsorozatból. Az előbbi terület elsődleges célja, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok minél több érdeklődésüknek megfelelő témáról halljanak előadást, valamint hogy megtapasztalják, milyen érzés egyetemistának lenni – ez utóbbit a kötetlen beszélgetéseken kívül zh-kkal, indexszel és az utolsó esti diplomaosztóval próbáljuk illusztrálni. A közösségformálás pedig egyaránt megjelenik sportfoglalkozások (számháború, kviddics) és összetettebb feladatok (konspirációs játék, éjszakai túra) keretein belül is. Törekszünk arra, hogy minél változatosabb és a diákok számára megfogható, hasznosítható és elsősorban élvezetes programokat szervezzünk erre az egy hétre.

 

A Szabadegyetem hivatalos honlapja: http://szabadegyetem.elte.hu

A Szabadegyetem hivatalos Facebook oldala:

https://www.facebook.com/szabadegyetemem/?fref=ts

A Szabadegyetem hivatalos Instagram oldala:

https://www.instagram.com/szabad_egyetem/